Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Volkskrant: Η Ελλάδα κινδυνεύει από πραξικόπημα


  • «Οι Έλληνες κινδυνεύουν με πραξικόπημα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Ολλανδικής εφημερίδας Volkskrant, που επικαλείται σχετικές δηλώσεις στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Η αναδιοργάνωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, μπορεί να οδηγήσει σε πραξικόπημα..
. Την προειδοποίηση αυτή διατύπωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EKT Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι. "Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα πτωχεύσουν. Η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει. Και αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και για την επιβίωση της δημοκρατίας", δήλωσε ο Σμάγκι σε μια συνέντευξή του στη Ρώμη», γράφει η εφημερίδα.
Την περασμένη εβδομάδα φούντωσαν οι φήμες ότι η Ελλάδα και ίσως και η Πορτογαλία τελικά, λόγω των τεράστιων χρεών τους, θα αναγκαστούν να κάνουν αναδιάρθρωση, αλλιώς αυτές οι χώρες δεν θα μπορέσουν ποτέ να βγουν από τα προβλήματά τους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε, την Παρασκευή, στο Κοινοβούλιο, ότι η Ελλάδα θέλει να αναδιοργανώσει το τεράστιο χρέος της για να βγει από τα προβλήματα. Σύμφωνα με αυτόν, η αναδιοργάνωση των δημοσίων δαπανών είναι η μοναδική λύση.
Γι’ αυτό, την Παρασκευή, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε ένα καινούργιο, αυστηρότερο σχέδιο λιτότητας, με το οποίο θα εξοικονομήσει 23 δισ. ευρώ κατά την περίοδο έως το 2015.
Ο Παπανδρέου θέλει το 2015 να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες μέχρι το 44% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό βρισκόταν στο 53% το 2009. Εάν η χώρα μείνει στην ανέχεια λόγω των χρεών της, αυτή θα είναι, κατά τον ίδιο, η αιτία που η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε απομόνωση, την αποδυνάμωση και την παρακμή, καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου