Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Πού εξαφανίστηκαν τα νομισματικά αποθεματικά της Ελλάδας;


Χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια για να καταφέρει η Ελλάδα να συγκεντρώσει νομισματικά αποθεματικά ύψους, περίπου, της τάξης των 20 δις δολαρίων αλλά μέσα σε ελάχιστα χρόνια αυτά έκαναν 'φτερά'.
Από το 1968, όταν και αρχίζουν τα στατιστικά στοιχεία, μέχρι το... 2000, η Ελλάδα είχε ανοδική τάση στη συγκέντρωση συναλλαγματικών αποθεματικών και αποθεματικών σε χρυσό, με την αύξηση τους να γίνεται ιδιαίτερα μεγάλη από το 1993 και μετά φτάνοντας στο ζενίθ το 2000.
Με την ισοτιμία του δολαρίου, τότε, έναντι του ευρώ στο 1,20, τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε νομισματικά αποθέματα θα είχαν σήμερα  αποτίμηση, τουλάχιστον, 24 δις ευρώ. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη την άνοδο της τιμής του χρυσού από το 2000 στο 2011, η οποία είναι μεγαλύτερη του 700%, τα ελληνικά αποθεματικά θα μπορούσαν να ξεπερνούν σήμερα αυτό το ποσό και στην κρίσιμη στιγμή της διεθνούς τραπεζικής κρίσης, τον Οκτώβριο του 2008 να χρησιμοποιηθούν για παράδειγμα, για την εγγύηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση του δημοσίου και τελικά χωρίς να αυξηθεί το χρέος και το έλλειμμα περαιτέρω, κάτι που θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά ακόμη και της ελληνικής κρίσης.
Ωστόσο, τίποτε από αυτά δε συνέβη καθώς τα αποθέματα στο διάστημα από το 2000 μέχρι το 2003 είχαν μειωθεί από τα 20 δις, περίπου, στα 6 δις δολάρια ενώ στη συνέχεια βούλιαξαν στα 3,5 δις, αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα: τί απέγιναν τα νομισματικά αποθεματικά της χώρας;
XrimaNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου