Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Ρίχνουν την αξία της Δημόσιας Περιουσίας


01_highΗ περιουσία που θα ενταχθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου δεν επιστρέφεται στο κράτος και αν δεν μπορεί να πωληθεί εντός πολύ αυστηρών προθεσμιών (στόχος 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους και 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012) μπορεί να τεμαχιστεί ή και να ρευστοποιηθεί...

Σε δούρειο ίππο για την απόκτηση των ελληνικών «ασημικών» σε... τιμή ευκαιρίας, από μεγάλες εταιρείες ευρωπαϊκών συμφερόντων, εξελίσσεται το κρίσιμο ζήτημα των εμπράγματων εγγυήσεων που ζητούν οι δανειστές της χώρας.
Στελέχη που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις κάνουν λόγο για έναν μεγάλο επιχειρηματικό «διαγκωνισμό», με τη Γερμανία σε κυρίαρχη θέση.
Εξηγούν ότι αυτό φάνηκε και από τις πρόσφατες εκδηλώσεις των γερμανικών ιδιωτικών φορέων, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση αναδεικνύει ως ευκαιρία προσέλκυσης ξένων ιδιωτών επενδυτών. Ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν επιθυμούν ιδιωτικές επενδύσεις αλλά μεγάλο μερίδιο στις αποκρατικοποιήσεις που αποτιμώνται σε 50 δισ. ευρώ.
Εξηγούν ότι ναι μεν η Ελλάδα αναζητεί αγοραστές για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά δημιουργείται ένας μεγάλος κίνδυνος: αποτίμησης σε 50 δισ. ευρώ περιουσίας πολλαπλάσιας αξίας (μελέτη του ΙΟΒΕ έκανε λόγο πριν από έναν χρόνο για περιουσία αξίας 300 δισ. ευρώ, όταν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων υπολογίζει σε ακίνητα 35 δισ. ευρώ). Το σημείο-κλειδί, λένε, βρίσκεται στις εμπράγματες εγγυήσεις που ζητούν συγκεκριμένα κράτη, χωρίς ακόμη -σύμφωνα με την κυβέρνηση- να υπάρχει σχετικό αίτημα από την τρόικα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι φωτογραφίζονται έσοδα από συμβάσεις παραχώρησης, αλλά εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα - φιλέτα και εταιρείες κυρίως ενεργειακές και τζόγου.
Τα ίδια στελέχη εξηγούν με νόημα ότι αν κάποιος απλός ιδιώτης πουλάει στην αγορά ένα ακίνητο που έχει υποθήκη, τότε αυτόματα η αξία του μειώνεται. Το ίδιο -λένε- μπορεί να συμβεί και με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προκαλώντας μεγάλες απώλειες εσόδων.
Πρόκειται για το δεύτερο «παράθυρο» για πώληση ακινήτων ή ΔΕΚΟ σε χαμηλότερο τίμημα. Το πρώτο έγινε με την θέσπιση του (ανενεργού ακόμη) Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου: η περιουσία που θα ενταχθεί σε αυτό (χωρίς προηγούμενη αποτίμηση) δεν επιστρέφεται στο κράτος και αν δεν μπορεί να πωληθεί εντός πολύ αυστηρών προθεσμιών (στόχος 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους και 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012) μπορεί να τεμαχιστεί ή και να ρευστοποιηθεί....
Πολλά κορυφαία στελέχη εξέφρασαν κατ' ιδίαν την αντίθεσή τους για το Ταμείο, αλλά εξηγούν τη συμφωνία τους με τη δυσχερή θέση στην οποία βρέθηκε η χώρα τον Μάιο. Το ίδιο επικαλούνται και τώρα, φοβούμενοι για το τι θα «κρύβουν» αυτές οι εγγυήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται κοντά σε συμφωνία. Μάλιστα κάποιοι εξηγούν ότι αυτό μπορεί να μην είναι τυχαίο, μια και η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να κερδίζει χρόνο.
Εχει και... επιχειρήματα: Η κυβέρνηση φέρεται να επικαλείται απουσία αποτιμήσεων αλλά και απουσία γνώσης για το ποια ακίνητα στερούνται τίτλων, είναι καταπατημένα κ.λπ. Ετσι, επισήμως μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ένας συνοπτικός πίνακας ακινήτων στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του Ιουνίου. Εκτιμάται ότι το «κρυφτούλι» μεταξύ Ελλάδος και τρόικας θα συνεχιστεί, όσο είναι δυνατό, με στόχο να κερδηθεί χρόνος.
Ωστόσο Φιλανδοί, Ολλανδοί, Σλοβένοι και Σλοβάκοι φέρεται να επιμένουν και στις συζητήσεις που έγιναν στην τελευταία σύνοδο κορυφής. Οσο για τη γερμανική πλευρά, δεν έχει εκφράσει αντίστοιχο αίτημα. Μάλιστα θυμίζει με τη στάση της τη μέθοδο του μαστιγίου και του καρότου, αν αναλογιστεί κανείς το έντονο ενδιαφέρον των τελευταίων εβδομάδων για επενδύσεις στην Ελλάδα που δεν θυμίζει καθόλου τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο των προηγούμενων μηνών.
Έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις συνιστά ο Κωστής Χατζηδάκης
Nα κινηθεί προς "το σωστό πλαίσιο" των πρόσφατων αποφάσεων των Βρυξελλών, δίνοντας "έμφαση τις αποκρατικοποιήσεις", καλεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός εκφράζει ανησυχία πως "η ελληνική οικονομία θα ξαναβρεθεί πάλι στο σημείο μηδέν αν η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει και συνεχίζει να της ξεφεύγει ο προϋπολογισμός μέχρι το φθινόπωρο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου