Στο άρθρο της Debora Billi που ακολουθεί παρουσιάζονται οι συνέπειες της απόφασης του shutdown της πολιτείας της Minnesota στις ΗΠΑ. Θυμάμαι παλιά που λέγαμε ότι ένα κράτος "δεν κατεβάζει ρολά". Τελικά κατεβάζει. Όπως είδαμε εδώ είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει μέσα σε ένα εξάμηνο.
Τώρα είναι ενδιαφέρον να...
δούμε την εξέλιξη των γεγονότων στην Minnesota, την πολιτεία των ΗΠΑ που κήρυξε πτώχευση και πρακτικά "κατέβασε ρολά".Προς χαρά αυτών που θεωρούν τους κυβερνώντες υπεύθυνους για κάθε κακό, η Minnesota άφησε χωρίς δουλειά τους Δημόσιους Υπαλλήλους της: σχεδόν 24,000 άτομα. Σίγουρα τώρα η οικονομία θα ανακάμψει αστραπιαία, περιττό να το επισημαίνουμε, χωρίς τους πυροσβέστες και άλλα άχρηστα παράσιτα. Επιπλέον, το να βλέπει κανείς το τέλος του κράτους καταπιεστή σημαίνει τελικά ελευθερία!
Σαφώς και πρόκειται για ειρωνεία. Ορίστε οι πρώτες απρόβλεπτες συνέπειες της διαδικασίας του shutdown.
-Τέλος στα απεριτίφ, στο αλκοόλ και στα τσιγάρα. Εκατοντάδες μπαρ και εστιατόρια έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους και δεν μπορούν να κάνουν νέες προμήθειες.: τα γραφεία που ανανεώνουν την απαραίτητη άδεια είναι κλειστά. Η γραφειοκρατία βλέπετε!
-Τέλος στο κυνήγι και στην αλιεία. Δεν εκδίδονται άδειες και δεν γίνονται ανανεώσεις και αν σε πιάσουν σου κόβουν και πρόστιμο.
-Τέλος στο αυτοκίνητο για τους νέους. Από την 1 του Ιούλη δεν εκδίδονται πλέον άδειες οδήγησης. Όλοι με τα πόδια.
-Τέλος στις εξετάσεις στα σχολεία. Όποιος ήθελε να δώσει επαναληπτικές εξετάσεις τον Ιούλιο θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβρη.
-Τέλος στους παιδικούς σταθμούς, τέλος στα σχολεία για κουφούς, τέλος στην βοήθεια για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
-Τέλος στα φανάρια στους δρόμους, όλα είναι σβηστά, συμπεριλαμβανομένων και των εξοπλισμένων σημείων στάσης που είναι όλα κλειστά.
-Τέλος στα κρατικά μουσεία, κλειστά και τα 26 της πολιτείας.
-Τέλος στα πάρκα, όλα κλειστά στο κοινό. Οι βάνδαλοι ήδη το εκμεταλλεύονται για να καταστρέψουν και να κλέψουν.
Αυτές είναι οι πρώτες συνέπειες του κλεισίματος μιας ολόκληρης πολιτείας. Όσον αφορά την υγεία, το σύστημα των ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μας, όμως έχουν εξασφαλιστεί μόνο μερικά απαραίτητα νοσοκομεία (ηλικιωμένοι, βετεράνοι πολέμου) και για τα δημόσια σχολεία εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται μόνο τα δημοτικά.
Προς το παρόν ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα των ανθρώπων είναι μικρός. Όμως τι θα συμβεί στην απευκταία περίπτωση π.χ. κάποιας φυσικής καταστροφής; Και τι θα γίνει με τις χιλιάδες οικογένειες που έχουν μείνει χωρίς δουλειά;
Μετά την Ελλάδα, η επόμενη που θα πέσει ίσως να είναι η Ν. Υόρκη
Σημειώστε ότι στο έλλειμμα και στο χρέος των ΗΠΑ δεν καταγράφονται αυτά των τοπικών διοικήσεων, όπως π.χ. της Καλιφόρνιας και της Ν. Υόρκης. Διαβάζουμε λοιπόν όσον αφορά την Ν. Υόρκη:
Πείτε την αλήθεια: όλοι σκέφτεστε ότι ο επόμενος που θα πέσει μετά την Ελλάδα είναι η ήδη τρεκλίζουσα Ιταλία. Και όμως φαίνεται πως όχι, τουλάχιστον σύμφωνα με το Business Insider. Η επόμενη Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η Ν. Υόρκη. Ορίστε οι λόγοι γι' αυτό:
- Εδώ και 2 μήνες η τοπική κυβέρνηση λειτουργεί με εβδομαδιαία σχέδια δαπανών.
- Ο κυβερνήτης θα επιβάλλει υποχρεωτική αργία μία μέρα την εβδομάδα μέχρι να αποδεχτούν τα συνδικάτα τις περικοπές στους μισθούς.
- Τα συνδικάτα εντωμεταξύ προσφεύγουν στα δικαστήρια τα οποία και παγώνουν την ρύθμιση.
- Η Ν. Υόρκη έχει ένα έλλειμμα 9.2δις δολαρίων για το τρέχων δημοσιονομικό έτος.
- Ο κυβερνήτης μετέθεσε την χρηματοδότηση ύψους 2δις δολαρίων στα σχολεία από τον Μάρτιο στον Ιούνιο.
- 899 Δημόσιοι Υπάλληλοι αμείβονται με μισθούς υψηλότερους αυτού του κυβερνήτη.
- Η Ν. Υόρκη δεν μπορεί να απολύσει κανέναν κρατικό υπάλληλο πριν το τέλος του 2011, χάρη σε μία συμφωνία που επετεύχθη ως αντάλλαγμα της μείωσης των συντάξεων.
- Το μακροπρόθεσμο χρέος είναι δυσβάστακτο: 120δις δολάρια σε συντάξεις και υπηρεσίες που δεν έχουν πόρους.
- Περισσότεροι από 1000 συνταξιούχοι καθηγητές λαμβάνουν συντάξεις που υπερβαίνουν τα 100,000 δολάρια το χρόνο.
- Οι διευθύνοντες παραδέχονται: Η Ν. Υόρκη κατάφερε να εξαφανίσει δισεκατομμύρια δολαρίων με διάφορα τρικ του προϋπολογισμού και τώρα έχει χάσει τα ίχνη του μεγέθους του χρέους.
- Δρακόντειες περικοπές του προϋπολογισμού αφορούν το κλείσιμο 55 δημοσίων πάρκων και ιστορικών τοποθεσιών.
- Ο δήμαρχος πρέπει να περικόψει 11,000 δημοτικές θέσεις εργασίας.
- Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ν. Υόρκη δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα για να βουλώσει τις τρύπες του χρέους.
- Οι νεοϋορκέζοι ρίχνουν το φταίξιμο στην υπόλοιπη πολιτεία: πληρώνουν 1.23 δολάρια σε φόρους για κάθε δολάριο που τους επιστρέφεται μέσω των υπηρεσιών.
Θα ήθελα να προσθέσω στο παραπάνω άρθρο ότι η Καλιφόρνια έχει ένα έλλειμμα της τάξης των 20δις δολαρίων και ο terminator Schwarzenegger σκοπεύει να καταργήσει τουλάχιστον 6 σημαντικά πολιτειακά προγράμματα. Το έλλειμμα αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τα σχεδόν 200δις σε δάνεια. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της Καλιφόρνιας είναι Α- και της Ελλάδας junk. Πόσο λογικό το βρίσκεται εσείς αυτό;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου