Προόδους αλλά και καθυστερήσεις εντόπισαν οι ελεγκτές της τρόικας κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας πάντως πως απαιτούνται ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το 2011-2012.
Στη συνέντευξη Τύπου η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά οι κ.κ. Servaas Deroose (Ε.Ε.), Poul Thomsen (ΔΝΤ) και Klaus Masuch (ΕΚΤ) εκτίμησαν ότι το πρόγραμμα έχει κάνει περαιτέρω πρόοδο σε ό,τι αφορά τους στόχους του. Τόνισαν παράλληλα ότι ενώ καταγράφονται καθυστερήσεις σε κάποιους τομείς, εφαρμόζονται οι δημοσιονομικές και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίες για να εκπληρώσουν τους μεσοπρόθεσμους στόχους του προγράμματος.
Συμπλήρωσαν ωστόσο ότι απαιτείται ακόμα να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα, αναγκαία να διασφαλίσει τη δημοσιονομική διατηρησιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη.
Όπως τόνισαν η ύφεση κινείται μέχρι σήμερα κοντά σε αυτό που αναμενόταν. Ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός μπροστά στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων. Η καθοδική κίνηση του κόστους ανά μονάδα εργασίας θα υποστηρίξει οφέλη στην ανταγωνιστικότητα. Εκτιμούν πάντως ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως οι εξαγωγές πήγαν καλά πρόσφατα, τονίζοντας «συνεχίζουμε να περιμένουμε την οικονομία να σταθεροποιείται στο τέλος του 2011».
Έκαναν λόγο για εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος, συμπληρώνοντας ωστόσο πως παραμένουν ακόμα θέματα, που αφορούν την υλοποίηση του προϋπολογισμού, και ειδικότερα στην υστέρηση των εσόδων και στα προβλήματα στον έλεγχο των δαπανών.
Δήλωσαν ταυτόχρονα πως απαιτούνται ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το 2011-2012. Η πλήρης δέσμευση της κυβέρνησης στη δαιδαλώδη διαδικασία των θεσμικών αλλαγών, όχι μόνο η αποφασιστικότητά της να αντισταθεί σε κεκτημένα, θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.
Όπως τόνισαν είναι εξίσου σημαντικό να κλιμακωθεί ανοδικά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ευρύτερα να αντληθούν μεγαλύτερα οφέλη από το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων του κράτους.
Εξάλλου, προχωρά ήδη η διαδικασία για τα ακίνητα της κυβέρνησης και τη χάραξη συγκεκριμένου πλάνου.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές της τρόικα η κυβέρνηση θα προσλάβει συμβούλους και θα προχωρήσει σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις. «Δεν μιλάμε για μνημεία, αλλά για εταιρίες και ακίνητα» δήλωσαν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας «προφανώς κανείς δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο μνημεία. Πολλές επιχειρήσεις είναι βασική πηγή σπατάλης».
Την ίδια στιγμή πάντως εκτίμησαν πως «Η μείωση σπατάλης είναι καλό για τους Έλληνες πολίτες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου