Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ.. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ...ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!!

Στη ΝΕΤ, φαίνεται πως λόγω των ημερών, επιστρατεύθηκαν οι εκπομπές-ντοκιμαντέρ του καναλιού κι έτσι την Πέμπτη 24 Μαρτίου στις 23:00 "Το κουτί της πανδώρας" και την 25η Μαρτίου στις 22:00 "Η Μηχανή του χρόνου", συνεχίζουν στον δρόμο που χάραξε ο ΣΚΑΙ..ΤΗΣ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ
Θα αναρωτιέστε γιατί αυτό να είναι είδηση...
Ίσως αν διαβάσετε τα δελτία τύπου των δύο εκπομπών που έστειλε η ΕΡΤ τις προηγούμενες ημέρες να καταλάβετε το γιατί. Δύο εκπομπές σε δύο μέρες, με το ίδιο θέμα στο ίδιο κανάλι...

Για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η ανάγνωση δείτε το σαν το παιχνίδι: Βρείτε τις διαφορές.

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο   Δ Ε Λ Τ Ι Ο 

«ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ»
Με τον Κώστα Βαξεβάνη
«Το αθάνατο ‘21 και η ευθανασία της Ιστορίας»
Ημερ. προβολής: Πέμπτη, 24/3/2011, στις 23.00

Είναι δύσκολο να κατεβάσεις τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Ανδρούτσο, τον Μακρυγιάννη και άλλους ήρωες  από τα κάδρα με τις δάφνες, και να τους τοποθετήσεις στη γη, ανάμεσα σε ανθρώπους, πάθη, μίση,προδοσίες ίσως, εκτός από ηρωισμούς και αυταπάρνηση. 

Πολλοί από αυτούς δυστυχώς δεν σκοτώθηκαν στις μάχες με τους Τούρκους, αλλά παραδόθηκαν στην ευθανασία που τους επεφύλαξε η λήθη, τα συμφέροντα και πολλές φορές η ιστορική ανακρίβεια.

Ο Κολοκοτρώνης φυλακίστηκε, ο Ανδρούτσος δολοφονήθηκε, ο Υψηλάντης αφορίστηκε, ο Νικηταράς κατάντησε ζητιάνος και ο Καραϊσκάκης ίσως πρόλαβε και πέθανε νωρίς.

Τι ήταν το 1821;
Πόσο ήρωες ήταν οι ήρωες; 
Θέλουμε την Ιστορία σκέτη ή με ολίγον από μύθο;
Αγαπάμε τους ήρωες μας συνήθως μετά θάνατον και αφού τους σκοτώσουμε οι ίδιοι;
Αποτελούν οι «τρύπες» στην Ιστορία εθνικό συμφέρον ή εθνική τυφλότητα;

Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για τους κοινούς θνητούς του 1821, που έγιναν ήρωες επειδή απλώς θέλησαν να υπερβούν τον εαυτό τους και για εμάς που τους ηρωοποιήσαμε  στην ανάγκη να προσκυνούμε εθνικά εικονίσματα.


Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο   Δ Ε Λ Τ Ι Ο

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Με τoν  Χρήστο Βασιλόπουλο
Ημερ. προβολής: Παρασκευή 25/3/2011 στις 22.00

Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει το άδοξο τέλος των ηρώων του 1821.
Η ιστορία  των «ξεχασμένων» αγωνιστών του ’21, που έδωσαν ό,τι είχαν για την επανάσταση, αλλά πολύ γρήγορα αγνοήθηκαν από την ελεύθερη Ελλάδα.

Ο Νικηταράς, ο μεγάλος και ανιδιοτελής αγωνιστής, γνωστός ως «Τουρκοφάγος», που πρωτοστάτησε στη μάχη στα Δερβενάκια, όπου και έσπασε 3 σπαθιά με την ορμητικότητά του, τα χρόνια του Όθωνα κατηγορήθηκε για συνωμοσία κατά του βασιλιά, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στην Αίγινα. Στη φυλακή βασανίστηκε άγρια και έχασε το φως του. Όταν αφέθηκε πια ελεύθερος, η υγεία του είχε κλονιστεί σοβαρά. Πέθανε πάμπτωχος και λησμονημένος έχοντας αναγκαστεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του να ζητιανεύει για να βγάλει τα προς το ζην.

Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο γενναίος πολεμιστής που λόγω της έντονης προσωπικότητάς του ήρθε σε σύγκρουση με σημαντικούς πολιτικούς της εποχής, γεγονός που οδήγησε σε συνεχείς προσπάθειες για την εξόντωσή του.  Κατηγορήθηκε για συνεργασία με τον εχθρό, φυλακίστηκε και τελικώς δολοφονήθηκε με βάναυσο τρόπο. Οι δολοφόνοι του πέταξαν το σώμα του από την Ακρόπολη και εμφάνισαν την υπόθεση ως απόπειρα δραπέτευσης.

Η Μπουμπουλίνα, η μεγάλη καπετάνισσα, έδωσε την περιουσία της για τον αγώνα, και θρήνησε ένα γιο στην επανάσταση. Θύμα και αυτή του εμφυλίου πολέμου αποσύρθηκε στις Σπέτσες, όπου  έπεσε θύμα δολοφονίας από την οικογένεια της γυναίκας που ερωτεύτηκε ο γιός της. Η ελληνική πολιτεία έκλεισε την υπόθεση και δεν αναζήτησε τους δράστες.

Τέλος, η ιστορία της Μαντώς Μαυρογένους, της ευγενικής και ρομαντικής ηρωίδας του αγώνα, που έδωσε τα πάντα για την επανάσταση και βίωσε ένα θυελλώδη έρωτα με το Δημήτριο Υψηλάντη στα πεδία των μαχών, ο οποίος όμως έληξε άδοξα βυθίζοντας την ίδια στην κατάθλιψη. Η μεγάλη ηρωίδα αναγκάστηκε να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της πάμπτωχη, ξεχασμένη και παραγκωνισμένη από την ίδια της την οικογένεια. 

http://www.zappit.gr
το είδαμε http://enomenoiblogers.blogspot.com/2011/03/blog-post_3038.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου