Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

"Στην Ελλάδα δανείζουμε, δεν χαρίζουμε

Kαι ήδη έχουμε εισπράξει 19.000.000 ευρώ σε τόκους", παραδέχεται η υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ 

Την πραγματικότητα σχετικά με τη "βοήθεια" προς την Ελλάδα, ότι δηλαδή κανείς δεν της χαρίζει χρήματα αλλά της δανείζει, και μάλιστα εισπράττοντας γι αυτό όχι και ευκαταφρόνητους τόκους, παραδέχεται η....

Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε σημερινή συνέντευξή της στην έγκυρη αυστριακή εφημερίδα "Βίνερ Τσάιτουνγκ" (εκδότης η Αυστριακή Δημοκρατία).

Αναφερόμενη στο πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι φόβοι των Αυστριακών ως προς τη συμμετοχή της χώρας τους στην οικονομική "βοήθεια" προς την Ελλάδα, εναντίον της οποίας καταφέρεται σε καθημερινή βάση η αυστριακή Ακροδεξιά, η κ. Φέκτερ θεωρεί πως πρέπει να τους εξηγηθεί αυτό που συμβαίνει, δηλαδή ότι "μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει 19.000.000 ευρώ σε τόκους και δεν έχουμε χάσει ούτε ένα λεπτό, δανείζουμε τα χρήματα, δεν τα χαρίζουμε", όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ακόμη, ότι θα κόστιζε περισσότερο να αφεθούν αυτά τα κράτη (σ.σ. όπως η Ελλάδα) να χρεοκοπήσουν και αυτό θα συνιστούσε μια "οικονομική και κοινωνική καταστροφή", ενώ σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει κρίση του ευρώ, αλλά κρίση υπερχρεωμένων κρατών.

Στη μεγαλύτερη έκτασή της, η συνέντευξη αναφέρεται στην επιδίωξη της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών να πετύχει έναν μηδενισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού της χώρας της μέχρι το 2015, κάτι που η ίδια τονίζει ως πολύ σημαντικό διότι, όπως σημειώνει, στην περίπτωση της Ελλάδας διαπιστώνεται ότι το υπέρογκο χρέος οδηγεί μια χώρα στα όρια της χρεοκοπίας.

Ενδεικτικό των σημερινών δημοσιευμάτων του αυστριακού Τύπου, σε σχέση με την αποκαλούμενη κρίση χρέους της Ελλάδας, είναι η προβολή "των θετικών ενδείξεων για συμφωνία σε νέο πακέτο στήριξης" και για φήμες περί συναίνεσης της Γερμανίας για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, κάτι που δέχτηκαν με ανακούφιση οι αγορές, όπως παρατηρεί η εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ".

Αναφερόμενη σε συνάντηση αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη, με θέμα την εμπλοκή των επενδυτών στην οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, η "Βίνερ Τσάιτουνγκ" επισημαίνει πως η αποκαλούμενη "Πρωτοβουλία της Βιέννης" θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Ελλάδας, κάτι που προϋποθέτει, όπως σημειώνει, ότι οι πιστωτές οικειοθελώς θα δέχονταν την παράταση της πληρωμής των ομολόγων, για όσο θα διαρκέσει ένα νέο τριετές πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.

Για επικείμενη εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, κάνουν λόγο δημοσιεύματα στις εφημερίδες "Κουρίρ", "Σάλτσμπουργκερ Νάχριχτεν", όπως και στην "Κλάινε Τσάτουνγκ", όπου, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται δήλωση εκπροσώπου του Όλι Ρεν, σύμφωνα με την οποία πρόκειται άμεσα να ολοκληρωθεί η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας και ότι "έχει σημειωθεί πρόοδος".

Η "Κλάινε Τσάιτουνγκ" δημοσιεύει και συνέντευξη υψηλόβαθμου στελέχους της μεγάλης αυστριακής τράπεζας "Μπανκ Αούστρια", στην οποία ο Στέφαν Μπρούκμπαουερ θεωρεί πως η λύση στην ελληνική κρίση έγκειται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τρόπο ώστε τα επιτόκια δανεισμού να μην επιβαρύνουν πλέον τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Ασκώντας κριτική στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Μπρούκμπαουερ χαρακτηρίζει κοντόφθαλμες τις δηλώσεις του, και σημειώνει πως θα ήταν φρόνιμο να μην οξύνεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση, ενώ συμπληρώνει χαρακτηριστικά πως "εν τέλει το πρόβλημα είναι δικό μας και όχι των Ελλήνων, εμείς έχουμε πολύ περισσότερα να χάσουμε, το ρίσκο για μας είναι τεράστιο".


http://dexiextrem.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου