Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Οι (μπαταχτσήδες) Γερμανοί οφείλουν ευγνωμοσύνη στους (…μεγαλόψυχους) Έλληνες!

Γράφει ο Καφενόβιος


Η Γερμανία αναδεικνύεται ο μεγαλύτερος μπαταχτσής του 20ου αιώνα.

Ο Γερμανός ιστορικός, Aλμπρέχτ Ρίτσλ, δήλωσε στο περιοδικό Der 
Spiegel, πως η Γερμανία ήταν η χειρότερη χώρα-οφειλέτης του περασμένου αιώνα, επισημαίνοντας ότι, «οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους Έλληνες που δεν ζήτησαν μέχρι σήμερα τις επανορθώσεις και τα δάνεια διότι στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να “ξεβρακωθούν” οι Γερμανοί για να πληρώσουν τα ........

τεράστια ποσά που τους οφείλουμε…»
Ο Aλμπρέχτ Ρίτσλ, τόνισε πως η χώρα του ήταν υπεύθυνη για τις μεγαλύτερες εθνικές χρεοκοπίες στην πρόσφατη ιστορία. Και πως μόνον χάρις στην οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους είναι σήμερα η Γερμανία χρηματοοικονομικά σταθερή και ηγείται της Ευρώπης.
"Το γεγονός αυτό, συχνά φαίνεται πως λησμονείται" τονίζει ο ιστορικός. Από το 1924 ως το 1929, η Δημοκρατία της Βαϊμάρης ζούσε με πιστώσεις και δανειζόταν ακόμη και για τα χρήματα αποπληρωμής των αποζημιώσεων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου προς τις ΗΠΑ.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλες οι διεκδικήσεις αποζημιώσεων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αναβλήθηκαν μέχρι τη μελλοντική ενοποίηση της Γερμανίας.
Για τη Γερμανία, αυτό ήταν πραγματικό σωσίβιο και αποτέλεσε τη βάση του μεταπολεμικού οικονομικού της θαύματος. Αλλά αυτό σήμαινε επίσης πως τα θύματα της Γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη - μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες - θα έπρεπε να παραιτηθούν από τις αποζημιώσεις. Μετά τη πρώτη χρεοκοπία στη διάρκεια της δεκαετίας του '30, οι ΗΠΑ πρόσφεραν ένα 'κούρεμα' το 1953 στη Γερμανία, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά το πρόβλημα του χρέους της".
Ο ιστορικός δήλωσε πως το 1990, ο τότε πρωθυπουργός Χέλμουτ Κολ αρνήθηκε να αλλάξει την Συμφωνία του Λονδίνου πάνω στα Γερμανικά Εξωτερικά Χρέη του 1953. Σύμφωνα με αυτήν, σε περίπτωση γερμανικής επανένωσης, οι πληρωμές για τις επανορθώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που θα έπρεπε να καταβάλλει η χώρα θα ρυθμίζονταν εκ νέου. Η μόνη διεκδίκηση που υποβλήθηκε αφορούσε ένα μικρό υπόλοιπο ποσού που έπρεπε να πληρωθεί "αλλά μιλάμε για ασήμαντα ποσά εδώ" δήλωσε.
«Με την εξαίρεση αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν σε όσους εργάσθηκαν υποχρεωτικά, η Γερμανία δεν πλήρωσε καμία επανόρθωση μετά το 1990 και ούτε αποπλήρωσε τα δάνεια και τα κόστη κατοχής χωρών που κατέλαβε στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ούτε τους Έλληνες αποζημίωσε» κατέληξε ο Ρίτσλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου