Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ντόμινο τρόμου σε όλη την Ευρώπη!

Ο πόλεμος μεταξύ των οίκων αξιολόγησης και της Ευρώπης έληξε σήμερα με νίκη των πρώτων, ύστερα από το χτεσινό «τρίξιμο» των δοντιών με την δραματική υποβάθμιση της Πορτογαλίας, καθώς ενώ οι αγορές περίμεναν μια λύση για την Ελλάδα, οι οίκοι αξιολόγησης αντεπιτέθηκαν στο εύκολο «θύμα» του Νότου...

Επι 20 μήνες, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εθελοτυφλούν σε μια ώρα που η κρίση πλησιάζει επικίνδυνα χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία.
Η συνέπεια ήταν η κατακόρυφη άνοδος των spread στην Περιφέρεια (κοντά στις 1000 μονάδες στην Πορτογαλία, στα επίπεδα των 1.370 μονάδων στην Ελλάδα ) και η έντονη αύξηση σε Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία.
Ειδικά στην τελευταία η εκτίναξη του κόστους δανεισμού πάνω από το 5% κυριολεκτικά τρομάζει αφού το χρέος της γειτονικής χώρας είναι της τάξης των 2,5 τρισ. ευρώ! Εξ ου και η στροφή 180 μοιρών από τον Επίτροπο Οικονομικών της Κομισιόν κ. Όλι Ρεν, ο οποίος άφησε …κατά μέρος τη γαλλική και τη γερμανική λύση για το ελληνικό χρέος και έβαλε και πάλι στο τραπέζι την προοπτική έκδοσης του ευρωομολόγου...


Σε μια Ευρώπη που αρχίζει να σπαράσσεται πλέον ο κοινωνικός ιστός – με πρώτη την Ελλάδα – οι απαντήσεις των Ευρωπαίων πολιτικών είναι λίγες εξ ου και η έντονη αντίδραση των αγορών και των οίκων αξιολόγησης.
Από την άλλη πλευρά, η επίθεση εναντίον των οίκων αξιολόγησης από πολιτικούς – όπως ο υπουργός εξωτερικών κ. Λαμπρινίδης – είναι μάλλον άκαιρη από την πλευρά των πολιτικών...

Ύστερα από την κρίση του 2008, οι οίκοι αξιολόγησης άλλαξαν  τις διαδικασίες για τα ομόλογα. Και τώρα που εφαρμόζουν τους κανόνες κατηγορούνται και πάλι. Βέβαια, οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά καθώς σε περιπτώσεις όπως την Ισλανδία απέτυχαν να προβλέψουν – για να το πούμε κομψά.
Έντονες πιέσεις στην ελληνική αγορά
Το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε έντονα πτωτικά, ωστόσο οι μεγαλύτερες πιέσεις ξεκίνησαν μετά το μεσημέρι, όταν οι διάφορες δηλώσεις των ευρωπαίων είχαν μπερδέψει τις αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1265,75 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,75%. Κατάρρευση στην μετοχή της Αγροτικής  Τράπεζας με πτώση 15,6%. Στα 4,82 ευρώ η μετοχή της Εθνικής έχασε 4,55%. Πάνω από 4% η πτώση σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Πάνω από 3% οι απώλειες στις κυπριακές τράπεζες. Οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 77 εκατ. ευρώ, με πακέτα  1,7 εκατ. ευρώ .

http://kafeneio-gr.blogspot.com/2011/07/blog-post_958.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου