Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

Κούρεμα στο 60% και πλήρη εποπτεία της Ελλάδας πρότεινε η Μέρκελ


Η Μέρκελ ανακοίνωσε την απόφαση για την Ελλάδα!

Μερικές ώρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, ηΆνγκελα Μέρκελ κατέστησε… περιττή τη συζήτηση που θα διεξαχθεί μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, και τη γενικότερη... στρατηγική υπέρβασης των δομικών παθογενειών και της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, που απειλεί με αποσύνθεση ολόκληρη την Ευρώπη.
Μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ενώπιον των μελών του οποίου είναι πολιτικά υπόλογη, επομένως υποχρεούται να… λέει την αλήθεια, η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ουσιαστικά τις αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξει αργά το βράδυ, ή τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ηΣύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών.
Δεν μίλησε για συγκεκριμένο ποσοστό στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά το διατύπωσε περιφραστικά, κάνοντας λόγο για μια λύση πουθα το οδηγήσει έως το 2020, στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ. Δηλαδή, ένα «κούρεμα» της τάξεως του 60%.
Προσδιόρισε χωρίς περιστροφές ως πολιτικό στόχο της Γερμανίας, τη «μόνιμη επιτροπεία της Ελλάδας» από τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Γρατζούνισε» τον μελλοντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο σκέλος της πρόσθετης χρηματοδότησης του EFSF, αφήνοντας υπό αίρεση το κατά πόσο η Φρανκφούρτη θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα προβληματικών οικονομιών, όπως έκανε επί Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Έβαλε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τη Συμφωνία των Βρυξελλών, της 21ης Ιουλίου, σχολιάζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εφαρμόσιμη, ενώ χαρακτήρισε «τελευταία λύση» την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον μηχανισμό του EFSF, προκειμένου να αντέξουν τις «ζημιές» από το «κούρεμα».
Στρέφοντας το βλέμμα της προς την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται, και έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά της, η Άνγκελα Μέρκελπαραδέχτηκε ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν να σηκώσουν ένα βαρύ φορτίο, υφίστανται σημαντικές θυσίες, και θα πρέπει να τύχουν αναγνώρισης και σεβασμού από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Δεν έδειξε ωστόσο να θεωρεί ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μπορεί από μόνο του να δώσει επαρκή, βιώσιμη και μακράς πνοή λύση στις εγγενείς στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας, γι’ αυτό και αναφέρθηκε πολλές φορές στις παράλληλες δράσεις που θα πρέπει να προωθηθούν το επόμενο διάστημα.
«Για να γίνει η Ευρώπη μια Ένωση σταθερότητας», σχολίασε με νόημα η Γερμανίδα Καγκελάριος, και αφού πρώτα είχε ψαλιδίσει αισθητά τις προσδοκίες από την αποψινή Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με το ενδεχόμενο η λύση να έχει… ονοματεπώνυμο και αριθμητικό αποτύπωμα.
Ήταν μια εμφάνιση πολιτικού «πατερούλη», που μάλλον επιβεβαιώνει την τραγική διαπίστωση ότι η Γερμανία κατάφερε να πετύχει με την οικονομική δύναμη ό, τι δεν μπόρεσε με δυο πολέμους.

«Κούρεμα» πάνω από 75% ζητά το ΔΝΤ

Θεωρούν ότι το 60% δεν είναι αρκετό

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι ένα 60% κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα είναι αρκετό, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που επικαλείται η εφημερίδα, Wall Street Journal.

«Δεν πρόκειται για θετικά νέα», αναφέρει το δημοσίευμα. Eπιδιώκουν κούρεμα μέχρι και 75%, συμπληρώνει.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το haircut 60% στα ομόλογα που έχει στα χέρια του ο ιδιωτικός τομέας δεν θα είναι αρκετό και ένα μεγαλύτερο κούρεμα είναι απαραίτητο σαν ένας νέος τρόπο οικονομικής «βοήθειας» προς την Ελλάδα, όπως αναφέρει σήμερα η ίδια πηγή.

«Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το κούρεμα 60% δεν είναι αρκετό. Θέλει περισσότερο», αναφέρεται εξάλλου επικαλούμενο πηγές το δίκτυο Dow Jones Newswires.

«Θα πρέπει να είναι 65% ή και μεγαλύτερο». Παρόλα αυτά το ΔΝΤ δεν έχει κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο επιβεβαίωσης ή διάψευσης των πληροφοριών.

Πάντως, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του το αμερικανικό δίκτυο CNBC, έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία για κούρεμα της τάξεως του 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου